Zostań mistrzem SEO na swojej stronie RWD

Podziel się treścią: FB LI TT

Każdy użytkownik strony responsywnej od ASARI już na samym początku otrzymuje dużą władzę nad swoją witryną. Może nie tylko zarządzać treścią i podstronami, ale także wpływać na jej wygląd, wgrywać do niej wtyczki, a także pokusić się o większą przebudowę. Nie potrzeba przy tym dużej informatycznej wiedzy. Wiele można osiągnąć przy pomocy prostej konfiguracji. Podobnie jest z funkcjami związanymi z pozycjonowaniem. Zobacz jak wiele fajnych modułów znajdziesz w zestawie strony responsywnej z wtyczką asariPLUG. Poniżej opisujemy te, o które nas najczęściej pytacie.

Tworzenie masek adresów dla podstron z ofertami

Pod tym hasłem kryje się prosta, ale i wspaniała rzecz. Często pytacie się nas jak stworzyć w ramach witryny RWD podstronę, na której będą wyświetlane konkretne nieruchomości, np. mieszkania z rynku pierwotnego. Stworzenie takiej podstrony nie tylko ułatwi nakierowanie użytkowników witryny na przeglądanie wskazanych ofert, ale ma także duże znaczenie w pozycjonowaniu. Google może taką stronę zindeksować i wyświetlić w wynikach wyszukiwania.

Zobacz jak taką podstronę przygotować

Po pierwsze zakładamy nową podstronę, której nadajemy adres i tytuł oraz wybieramy szablon lista ofert, aby wskazać funkcję nowej zakładki.

Optymalizacja SEO ogłoszenia nieruchomości

Następnie wchodzimy do menu asariWWW > ustawienia stron i klikamy Dodaj. W uruchomionym panelu uzupełniamy adres i tytuł zgodnie z dodaną wcześniej podstroną. Ważne, żeby podawać adres bez domeny, czyli bez głównego adresu strony. Kluczowe jest jednak wpisanie Filtra domyślnego listy wyników. Najprościej wkleić tu parametry wygenerowane przez wyszukiwarkę na stronie. Całość zapisujemy i gotowe.

Wklejane parametry mają postać nazwa=wartość. Jeżeli chcemy skorzystać z kilku parametrów łączymy je znakiem &. Np.: nazwa1=wartość&nazwa2=wartość. Więcej na ten temat dowiesz się z instrukcji.

Zoptymalizowany opis ogłoszenia nieruchomości

Tytuł, słowa kluczowe i opisy

Dla Googla wciąż ważne są także tytuł, słowa kluczowe i opisy znajdujące się w tak zwanych meta znacznikach. To takie dodatkowe wskazówki dla robotów indeksujących, które pomagają określić jak i kiedy chcemy się wyświetlać w wynikach wyszukiwania. W ich tworzeniu chodzi o to, żeby z jednej strony wprowadzać hasła i opisy, które mają mieć swoje odzwierciedlenie we frazach jakie wpisują użytkownicy szukając w wyszukiwarce, a z drugiej by wprowadzać tu treści, które będą powiązane z treścią naszej witryny przez co podniosą wiarygodność strony w oczach Googla. Wyjątkową cechą naszych witryn jest możliwość definiowania tych znaczników dla każdej podstrony osobno. To daje dużo większe pole manewru, gdyż możemy w ten sposób łatwo na naszej witrynie przygotować pod pozycjonowanie strony z nieruchomościami mieszkaniowymi, komercyjnymi, kredytami, ubezpieczeniami itd.

Ustawień, o których była mowa dokonujemy w znanych nam już ustawieniach stron. Przy dodawaniu lub edycji schodzimy tylko trochę niżej. Możemy tutaj zdefiniować ustawienia dla każdej podstrony. W przypadku strony głównej wpisujemy w linku tylko “/”. Ciekawe jest także to, że możemy definiować tutaj także zestawy dla podstron w innych wersjach językowych jeśli nasza strona jest wielojęzyczna. W ten sposób łatwiej będzie się pozycjonować w zagranicznych wersjach wyszukiwarek.

manual3

Mapa strony

Roboty wyszukiwarek indeksując witrynę wchodzą na różne jej podstrony, analizują treść i szukają linków, aby przedostać się w inne miejsce na stronie. Można ułatwić robotom to zadanie zapewniając im łatwy dostęp do linków w postaci mapy strony. Mapa strony to nic innego jak podstrona zawierająca zestaw linków pozwalających się dostać w każde inne miejsce na naszej witrynie.

Jeżeli chciałbyś budować na swojej stronie podstronę zawierającą linki do wszystkich podstron zdefiniowanych w ustawieniach stron to wystarczy, że w trakcie dodawania podstrony wstawisz w jej treść shortcode [asariplug-pageset-map]. Link do takiej podstrony najlepiej umieścić w stopce, aby nie rzucał się w oczy, ale żeby jednocześnie był dostępny na każdej podstronie.

Jak widzisz  we wtyczce asariPLUG znajduje się wiele fajnych gadżetów związanych z SEO, ale to nie wszystko. Z racji tego, że strony działają pod systemem WordPress możesz dogrywać do strony wtyczki, które wzbogacą Twoją witrynę o kolejne funkcje. Tutaj możesz zobaczyć jak wyszukiwać i instalować wtyczki.

Podziel się treścią: FB LI TT

Chcesz wiedzieć więcej o biznesie? Śledź zmiany i zamów subskrypcję!

Administratorem danych osobowych jest ASARI Sp. z o.o. Rozwiń.
    1. Administratorem danych osobowych jest ASARI Sp. z o.o. z siedzibą w: ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa („Administrator”, „ASARI”), z którym kontaktować się można poprzez adres e-mail: rodo@asari.pl.
    2. Dane osobowe będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na Pani/Pana wiadomość oraz dla celów marketingowych i analitycznych.
    3. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest:
      • prawnie uzasadniony interes Administratora, polegający na obsłudze korespondencji oraz prowadzeniu marketingu bezpośredniego produktów i usług własnych, w tym dla celów analitycznych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
      • w przypadku, jeśli jest Pani/Pan klientem ASARI, niezbędność przetwarzania w celu zawarcia i wykonania umowy zawartej z ASARI (art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
    4. Dostęp do Pani/Pana danych będą mieć nasi pracownicy, podwykonawcy oraz podmioty świadczące usługi na naszą rzecz (tj. usługi IT i wsparcia technicznego) w zakresie koniecznym w celu obsługi korespondencji.
    5. Państwa dane będą przechowywane przez okres niezbędny do rozpatrzenia zapytania lub wniesienia sprzeciwu, a w zakresie wyrażonej zgody z art. 172 Prawa telekomunikacyjnego – do czasu jej wycofania, a w zakresie, w jakim komunikacja następuje w ramach umowy – do czasu zakończenia jej wykonywania oraz upływu okresu przedawnienia ewentualnych roszczeń umownych.
    6. Przysługuje Pani/Panu prawo do:
      • żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych,
      • wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją,
      • wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
    7. Podanie danych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie będzie skutkowało brakiem możliwości udzielenia odpowiedzi na Pani/Pana wiadomość. Wyrażenie zgody jest dobrowolne.
    8. Dane osobowe nie będą wykorzystywane do podejmowania zautomatyzowanych decyzji, w tym profilowania.