Skuteczny e-mail marketing w ASARI CRM

Bądź w kontakcie i zwiększaj sprzedaż!

Podziel się treścią: FB LI TT

E-mail jest najbardziej uniwersalnym kanałem komunikacji z odbiorcami i sprzedaży swoich usług lub produktów. Jest tani, ma duży zasięg, a dzięki ASARI CRM zbudujesz atrakcyjne i przyciągające wzrok wiadomości. Wejdź i dowiedz się, jak używać naszego programu do budowania pozytywnego PR Twojej firmy, edukacji Klientów i generowania leadów sprzedażowych.

E-mail marketing w firmie

Kiedy w 1971 roku Ray Tomlinson wymyślił, jak przesyłać wiadomości tekstowe pomiędzy komputerami nie spodziewał się, że będzie to najpopularniejsza forma komunikowania. Mimo swoich już 50 lat e-maile są nadal używane przez większość użytkowników Internetu. Według badań IIBR około 97% Polaków korzysta z poczty elektronicznej, a 70% sprawdza ją każdego dnia. Teraz już dostrzegasz potencjał mailingów? Wysyłając maile do osób z listy kontaktów, zyskujesz potężny zasięg. Jednocześnie jak wskazują badania (DMA – National Client Email Report 2019), średnio 1 zł zainwestowana w mailing generuje około 45 zł sprzedaży. Jest to więc najtańsza forma reklamy i dociera do większego grona osób niż działania social media lub reklama outdoorowa.

Mit spamu – czyli e-mail nie taki straszny jak go malują

Maile jednak mają też swoją ciemną stronę, czyli SPAM. To te wiadomości, które są niepożądane, dostajemy je masowo i jedynie zaśmiecają naszą skrzynkę. Powoduje to, że wielu właścicielom firm mailing może się źle kojarzyć. Jednak jest zupełnie inaczej i e-mail marketing ma tak naprawdę zupełnie inny wizerunek. Działa on bowiem na zasadzie permission marketingu, czyli reklamy za przyzwoleniem. Owszem duża ilość ofert może męczyć, ale jednak każdy nagłówek jest przez potencjalnego Klienta czytany. Odbiorca ostatecznie sam decyduje czy klika daną wiadomość. Czy to zrobi, zależy wyłącznie od Ciebie i tego jak go zachęcisz.

Oprócz dużego zasięgu mailingu oraz tego, że działa on za przyzwoleniem odbiorcy istnieje kilka innych zalet korzystania z tej formy komunikacji. Dobrze skomponowane wiadomości są szybciej przyswajane niż inne formy przekazów. Odbiorca widzi tylko treść maila, a nie jest rozpraszany przez reklamy jak w innych kanałach np. social mediach. Poza tym zaznajomienie się z mailingiem jest krótkie. Wystarczy kilka sekund, by dowiedzieć się „o, co chodzi?”, dlatego ważne jest, by przygotowywać angażujące i łatwo przyswajalne treści. O tym jak to zrobić w ASARI CRM dowiesz się w dalszej części tego wpisu, ale już teraz dostrzegasz potencjał maili, prawda?

E-mail marketing w praktyce – ASARI CRM daje wszystko, czego potrzebujesz

Nasz system CRM wyposażony jest w narzędzie mailingowe, które pozwoli prowadzić całościową komunikację z Klientami za pomocą tego kanału. W ASARI CRM zbudujesz szablon dla każdego rodzaju e-maila niezależnie, czy jest to oferta, newsletter, mail powitalny, czy mailing dla konkretnego produktu lub usługi. Poniżej zapoznasz się szczegółowo z możliwościami, jakie daje nasze oprogramowanie dla firm i dowiesz się jak używać ich we własnych działaniach marketingowych.

Tworzenie szablonów e-mail tak, by zachwycały od pierwszego wejrzenia

Cokolwiek, co jest brzydkie lub niedopracowane powoduje, że nikt nie chce tego oglądać. Dlatego ASARI CRM wyposażyliśmy w moduł, w którym zbudujesz estetyczne i po prostu ładne wiadomości e-mail. Dzięki temu do tworzonego maila dodasz grafiki, angażujące hasła i teksty oraz wykorzystasz shortcode’y, o których powiemy trochę później. W panelu szablonów e-mail określisz, czy ma on być dostępny dla użytkowników, czy do wykorzystania w automatach.

Co to są wiadomości automatyczne?

Wiadomości automatyczne nazywanie inaczej autoresponderami lub automatami służą do wysyłania odbiorcom e-maila, gdy Ci wykonają jakieś działanie. Dla przykładu w ASARI CRM stworzysz ładny szablon maila, który system sam wyśle, gdy zlecenie dla Klienta zostanie sfinalizowane. Wtedy dostanie on na swoją skrzynkę wiadomość zachęcającą do wystawienia opinii Twojej firmie, a także do pozostania w kontakcie i przeglądania oferty w przyszłości. Takie rozwiązanie jest niezwykle praktyczne, gdyż ściąga z pracowników konieczność wysyłania treści, co zajęłoby im zbyt dużo cennego czasu.

Pamiętaj, że mailing automatyczny może przybrać dowolną formę graficzną i zawierać informacje i hasła, które najlepiej odpowiadają celowi marketingowemu, który chcesz osiągnąć. W ASARI CRM stworzysz szablony automatycznie wysyłane do Klienta, kiedy ten się zarejestruje, nie dokona zakupu przez 4 miesiące lub dasz mu znać, że jego przelew do Ciebie dotarł. To narzędzie jest bardzo atrakcyjne z punktu widzenia działań reklamowych i warto świadomie z niego korzystać. Wejdź na naszą instrukcję ASARI i dowiedz się jak wykorzystać szablony, by zaangażować Klientów i stworzyć pozytywny wizerunek marki.

Kolejnym niezwykle istotnym elementem szablonów e-mail w ASARI CRM, są shortcode’y. To krótkie kody tekstowe nadają miejscu, gdzie je umieścisz automatyczną akcję. Dla przykładu shortcode ${firstName} wkleisz na początku wiadomości powitalnej. U Klienta, który dajmy na to, nazywa się Anna lub Marek wyświetli się treść: Anna, Witaj na pokładzie!. Shortcode’y działają tak samo dobrze w szablonach maili dostępnych użytkownikom, jak i przeznaczonych do działań automatycznych. Opcji wykorzystania shortcode’ów jest wiele, więc z powodzeniem możesz także użyć kodu dodającego telefon i e-mail opiekuna Klienta. Personalizacja wiadomości za pomocą tego elementu szablonów ASARI pozwoli zaangażować odbiorcę, zachęcić go do wejścia na Twoją stronę lub odnowienia kontaktu. Możliwości są potężne, więc korzystaj.

BPMS i szablony e-mail w ASARI CRM

Wysyłanie ofert nieruchomości – skuteczny mailing

Z ASARI CRM wyślesz e-mail z ofertą dotyczącą pojedynczej nieruchomości lub wielu, które zgromadzisz w koszyku, a następnie zaimportujesz do wiadomości. Takie maile skierujesz na dowolne adresy lub przypniesz je do istniejącego kontaktu, lub poszukiwania. Zanim przystąpisz do działania, warto przygotować sobie estetyczny szablon takiej wiadomości. Dobrze umieścić w nim stałą formułkę jak na przykład: Dzień dobry, znalazłem dla Pana/Pani interesującą nieruchomość/ci. Poniżej przestawiam szczegóły i zapraszam do kontaktu… Możesz włączyć do szablonu takiego e-maila grafikę, która go uatrakcyjni, ale nie zapomnij o stopce, w której zawrzesz kontakt do swojej firmy. Każdy z tych elementów bez problemu dodasz w ASARI CRM, więc wszystko, co konieczne zrobisz w jednym miejscu. Wejdź na instrukcję ASARI i dowiedz się jak obsłużyć wysyłkę maili ofertowych. Dodatkowo zajrzyj tutaj i zobacz, ja łatwo można wysłać maila z nieruchomością dla Klienta poszukującego.

Przygotowując treść maila ofertowego, nie zapominaj, że nie musi on zawierać dużej ilości tekstu. Klienta i tak interesuje wynik Twoich poszukiwań. Pisząc tekst, najlepiej używaj równoważników zdań i zasugeruj, że odpowiesz na każde pytanie i zawsze służysz pomocą. Na koniec zachęć do kontaktu i wyraź chęć dalszej współpracy.

Newslettery – jak pisać, żeby nas czytano?

Newslettery to podstawa w komunikacji z Klientami niezależnie od tego, czy są aktywni, czy zaprzestali kupowania Twoich usług lub produktów. Pamiętaj, jeżeli chcesz, by był on skuteczny, to musisz wysyłać go cyklicznie i zadbać o jego atrakcyjność. Staraj się dobierać tematy nie stricte sprzedażowe, a postaw raczej na edukację Klientów i newsy. Sprzedaż w newsletterze rozgrywaj w bardziej subtelny sposób, tak by nie była zbyt nachalna. Takie podejście sprawi, że maile wysyłane przez Ciebie z ASARI CRM będą oczekiwane przez Klientów, gdyż zawsze znajdą w nich coś ciekawego.

Jak pisać dobre tytuły w e-mail marketingu?

Angażuj, przyciągaj wzrok i wzbudzaj zainteresowanie swoimi tytułami

Celuj w potrzebny odbiorców – używaj słów kluczowych i tematów ważnych dla nich

Pobudzaj Klientów do działania, niech wykonają jakąś akcję!

Kliencie: wiem, czego potrzebujesz! – personalizuj temat na podstawie historii Waszej relacji

Wzbudzaj ciekawość – twórz obietnicę i wykorzystaj potrzebę polowania na okazje

Stosuj emotikony i baw się formą tekstową

Zawsze pamiętaj: dopasuj tytuł maila do Klienta – inaczej trafisz kulą w płot

Często decydując się na komunikację newsletter’ową, zastanawiasz się, jak intensywna ma być. Nie ma ogólnej zasady, jak często taki mailing ma być wysyłany, ale powiedzmy, że raz na miesiąc na początku wystarczy. Zależy to od tego jak dużą sprzedaż prowadzisz, jak szybko jesteś w stanie generować angażujące treści oraz od skali Twojego biznesu. W tym wypadku praktyka czyni mistrza, więc obserwując statystyki wejść na stronę z newslettera i będziesz w stanie wyznaczyć najlepszą jego częstotliwość.

Jak zrobić newsletter?

1) Określ cel kampanii i grupę odbiorców

2) Przygotuj treści i grafiki do kampanii

3) Uwzględnij inne kanały komunikacji i odsyłaj na nie z newslettera (WWW, FB, Landing Page)

4) Stwórz nadawcę wiadomości, który wzbudzi zaufanie np. Paweł. Unikaj adresów typu info@sklep.pl itp.

5) Zastanów się nad najbardziej angażującym tematem

6) Używaj języka korzyści

7) Celnie targetuj kampanię i traf do pożądanego Klienta

8) Używaj hasłe call-to-action i wzywaj Klientów do działania

9) Dobierz rodzaj treści do promowanych usług lub produktów

10) Świadomie kreuj wizerunek swojej marki za pomocą newsletterów

Skąd pozyskiwać maile? – Kliencie, zostańmy w kontakcie

Gdziekolwiek to możliwe – to najprostsza odpowiedź. Wykorzystuj każdy możliwy kanał komunikacji, a także zbieraj maile w świecie realnym. Zachęcaj Klientów do zostawienia Ci kontaktu na Twojej stronie, w social mediach, landing page’ach. Możesz też wydrukować specjalne ulotki lub wizytówki, na których Klienci wpiszą swój adres. Pamiętaj jednak, że ważne jest zachowanie odpowiednich zgód marketingowych wymaganych prawem. Możesz tworzyć zgody marketingowe na potrzeby różnych grup odbiorców. Pozwoli to trzymać się norm prawnych, określających wyrażanie woli potencjalnych Klientów na kontakt marketingowy. Tworząc różne formy reklamy, wykorzystuj je tak, by na którymś etapie odbiorca wyraził zgodę na wiadomości od Ciebie. Dzięki temu z czasem zgromadzisz pokaźną bazę danych.

Jak dobierać grupy odbiorców?

Kiedy masz już całkiem dużo maili do potencjalnych Klientów, to skup się na ich segmentacji, podczas wysyłki wiadomości. Ten proces jest niezwykle istotny, gdyż pozwala dzielić listę kontaktów na mniejsze grupy i lepiej nimi zarządzać. Dzięki temu wyznaczysz także grupy Klientów, których zainteresowania skupiają się wokół konkretnych wątków. Żeby zrobić to skutecznie, przeglądaj statystyki z wysyłek wcześniejszych mailingów lub newsletterów. Staraj się wtedy znaleźć wspólny mianownik tego, jak odbiorcy się zachowują. Na podstawie wniosków, danych sprzedażowych zebranych z ASARI CRM i analizy zyskasz cenną wiedzę. Pozwoli ona precyzyjnie dobierać grupy docelowe i trafiać z przekazem do tych właściwych.

Wysyłka newslettera z systemu CRM

Wysyłka maili w ASARI CRM do konkretnych odbiorców z wykorzystaniem filtrów

W ASARI CRM możecie tworzyć własne grupy odbiorców maili, wykorzystując opcję filtrów. Jednak przejdźmy do rzeczy. Załóżmy, że chcecie dostarczyć konkretnym Klientom informację o promocji przygotowanej tylko dla nich. Za pomocą filtrów określacie, że mają to być na przykład managerowie firm, którzy wyrazili zgodę na otrzymywanie materiałów marketingowych. Ustawiacie takie parametry w filtrze, a następnie zapisujecie go do wykorzystania w przyszłych kampaniach reklamowych. Wybrane kontakty dodajecie do Koszyka, a następnie klikacie +, wybieracie “Wyślij e-mail” i gotowe. ASARI CRM sam zaimportuje adresy odbiorców, a Wy możecie stworzyć dla nich dowolne wiadomości. Wykorzystanie filtrowania i wysyłki maili jest bardzo praktyczne z punktu widzenia działań marketingowych. Daje to bowiem szansę na budowanie bardzo precyzyjnej grupy odbiorców, co wpływa na zwiększenie szans na sprzedaż.

Podsumowanie

Teraz już wiesz, że wysyłanie mailingu nie jest sprawą błahą, ale na pewno nie jest też trudne. Korzystaj z naszych instrukcji i przećwicz tworzenie ładnych i angażujących szablonów e-mail, a następnie wdrażaj je w swojej firmie. Dzięki temu kanałowi komunikacji zyskasz niezwykle cenną wiedzę o odbiorcach i ich zachowaniach, ale też zaangażujesz ich do skorzystania z Twojej oferty. Nie zapomnij także, że każdy wysłany z adresu firmowego mail kreuje pozytywny wizerunek marki. Dbaj o treść, o przyjazny czytaniu układ wiadomości, estetyczne grafiki i wzywaj do działania, a ASARI CRM stanie się przyjaznym partnerem Twoich kampanii marketingowych.

Podziel się treścią: FB LI TT

Chcesz wiedzieć więcej o biznesie? Śledź zmiany i zamów subskrypcję!

Administratorem danych osobowych jest ASARI Sp. z o.o. Rozwiń.
    1. Administratorem danych osobowych jest ASARI Sp. z o.o. z siedzibą w: ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa („Administrator”, „ASARI”), z którym kontaktować się można poprzez adres e-mail: rodo@asari.pl.
    2. Dane osobowe będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na Pani/Pana wiadomość oraz dla celów marketingowych i analitycznych.
    3. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest:
      • prawnie uzasadniony interes Administratora, polegający na obsłudze korespondencji oraz prowadzeniu marketingu bezpośredniego produktów i usług własnych, w tym dla celów analitycznych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
      • w przypadku, jeśli jest Pani/Pan klientem ASARI, niezbędność przetwarzania w celu zawarcia i wykonania umowy zawartej z ASARI (art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
    4. Dostęp do Pani/Pana danych będą mieć nasi pracownicy, podwykonawcy oraz podmioty świadczące usługi na naszą rzecz (tj. usługi IT i wsparcia technicznego) w zakresie koniecznym w celu obsługi korespondencji.
    5. Państwa dane będą przechowywane przez okres niezbędny do rozpatrzenia zapytania lub wniesienia sprzeciwu, a w zakresie wyrażonej zgody z art. 172 Prawa telekomunikacyjnego – do czasu jej wycofania, a w zakresie, w jakim komunikacja następuje w ramach umowy – do czasu zakończenia jej wykonywania oraz upływu okresu przedawnienia ewentualnych roszczeń umownych.
    6. Przysługuje Pani/Panu prawo do:
      • żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych,
      • wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją,
      • wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
    7. Podanie danych jest dobrowolne, jednak ich niepodanie będzie skutkowało brakiem możliwości udzielenia odpowiedzi na Pani/Pana wiadomość. Wyrażenie zgody jest dobrowolne.
    8. Dane osobowe nie będą wykorzystywane do podejmowania zautomatyzowanych decyzji, w tym profilowania.