Jak zadbać o relacje z Klientem i go nie stracić? – Raport Aktywności w ASARI CRM

Nasz system CRM daje możliwość zarządzania relacjami z Klientem na wielu poziomach. Jednym z nich jest informowanie ich o postępach w sprzedaży nieruchomości. To ważne, by wiedzieli, że działasz i są dla Ciebie ważni. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak na serio zadbać o ich dobre wrażenia ze współpracy z Tobą, to kliknij tutaj i przeczytaj nasz artykuł.

Relację z Klientami budujesz na wielu poziomach i w różnych kanałach takich jak strona WWW, Facebook, mailing itd. Dodatkowym narzędziem, które w tym pomoże jest Raport Aktywności w ASARI CRM. Jest to funkcja czysto techniczna, ale podstawą jej stworzenia była psychologia. Kiedy Klient jest dobrze poinformowany o postępach w sprzedaży jego nieruchomości, to nie czuje się zapomniany. Dzięki temu pozostanie w Twoim Biurze i wyrobi sobie pozytywny obraz współpracy.

Raport w biurze nieruchomości

Trochę o obsłudze Klienta – dlaczego jest tak ważna?

Czy masz w głowie obrazek najgorszego sprzedawcy? Jaki on jest? Nie miły, leniwy i ogólnie widać po nim, że Klient mu przeszkadza. Będzie on generować straty, gdyż nikt nie lubi wydawać pieniędzy u takich ludzi. Co jest więc kluczem robienia biznesu w tych czasach? Obsługa Klienta. To potwierdzają trendy rynkowe, ale także podejście Jeffa Bezosa – właściciela sklepu Amazon. Ten człowiek, który odniósł niewątpliwy sukces, w wielu swoich wypowiedziach wskazuje na to samo: Klient jest najważniejszy, to wokół Klienta musi się wszystko kręcić. Jak przenieść tę filozofię do Biura Nieruchomości? Sprawa jest prosta – rób wszystko, by Klient był zadowolony. Skup się na jakości jego obsługi i podczas każdego kontaktu daj mu odczuć, że jest dla Ciebie ważny.

W tym wypadku pomocna będzie świetna książka „Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi”. Jej autor to Dale Carnegie – amerykański psycholog poświęcił wiele lat na zrozumienie tego, co ułatwia nawiązywanie trwałych i przyjaznych relacji zarówno w życiu codziennym, jak i biznesie. Lektura jego dzieła niesie za sobą dwa ważne wątki, które pozwolą lepiej zrozumieć, jaki powinien być Twój stosunek do Klienta.

Po pierwsze Carnegie, posiłkując się innym amerykańskim autorem, przypomina, co jest jedną z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Filozof dr John Dewey powiedział kiedyś, że skrytym motorem napędowym ludzkiej natury jest „żądza bycia ważnym”. Jak to się ma do Raportu Aktywności w ASARI CRM? Można powiedzieć, że ta funkcja powstała w myśl tej zasady. Wysyłając Klientowi cykliczne informacje o tym jak przebiega ważna dla niego sprzedaż, to dajesz mu jasno do zrozumienia: jesteś dla mnie ważny, pamiętam o Tobie, robię wszystko, byś zyskał.

Po drugie w książce Carnegie’go znajdujemy bardzo ciekawy cytat:

”Latem w Maine często chodziłem na ryby. Osobiście bardzo lubię truskawki ze śmietaną. Odkryłem jednak, że z jakichś dziwnych powodów ryby wolą robaki. Kiedy więc szedłem na ryby, nie myślałem o tym, czego chcę ja. Myślałem o tym, czego potrzebują one. Nie nadziewałem na haczyk truskawek w śmietanie. Zamiast tego umieszczałem przed rybim pyskiem robaka lub konika polnego i pytałem: Czyż nie o to właśnie ci chodzi?”

Jaki wniosek płynie z tego fragmentu? Nie myśl o swoich potrzebach, a o tym czego pragną Klienci. Żeby ich “złowić”, czyli w świecie biznesu zbudować z nimi trwałą relację należy zaspokajać pragnienia Klientów, a nie myśleć wyłącznie o własnym zysku. Kierując się ich interesem, dbasz tak naprawdę o swój. Dlaczego warto tak postępować? Jeżeli będziesz ciągle myśleć o pieniądzach, to one Cię zaślepią. Nie dostrzeżesz tego, co w relacji z drugim człowiekiem jest najważniejsze, czyli jego samego. Klient to odczuje i raczej zrezygnuje z Twoich usług, widząc, że interesuje Cię tylko jego portfel. Takie podejście jest błędne, gdyż powoduje wrażenie wykorzystywania, a człowiek może pomyśleć, że jest wykorzystywany. To z kolei doprowadzi nie tylko do utraty Klienta, ale do zbudowania złej opinii o Twoich usługach, a to jak wiemy, jest zabójstwem dla każdego biznesu.

Raport pracy pośrednika nieruchomości

Raportowanie aktywności w praktyce — pracuj na szablonach

Nowa funkcja to tak naprawdę e-mail zawierający informacje o czynnościach wykonanych w temacie sprzedaży nieruchomości. W tym celu, żeby za każdym razem nie tworzyć go od nowa, dodaliśmy narzędzie pozwalające przygotować go w formie szablonu. ASARI CRM automatycznie pobierze wzór kolorystyczny, który ustaliłeś dla swojej firmy w CRM. Możesz dołączyć do niego statystki, szczegółowe dane nieruchomości, zdjęcia i logo własnej marki. Oznacza to, że wysyłany raport będzie wyglądał profesjonalnie, co pozytywnie wpłynie na kreowanie wizerunku Twojej firmy. Zbudowanie takiego raportu jest proste, a pracownik zrobi to bez konieczności angażowania grafika. Całość załatwi jednym kliknięciem, co w żaden sposób go nie obciąży.

Sylwetka Klienta sprzedającego (niecierpliwego)

Żeby zrozumieć potrzeby Klienta, który sprzedaje swoją nieruchomość za pośrednictwem Twojego Biura Nieruchomości, musisz spojrzeć na świat jego oczyma. Oczywiście będąc w tym biznesie dłuższy czas, dobrze wiesz, jacy są Klienci oraz jakie są ich potrzeby. Jednak warto niekiedy wrócić do początku i na nowo zbudować sobie obraz Klienta Sprzedającego. Żeby to zrobić, warto odpowiedzieć sobie na następujące pytania:

• Czym motywowany jest Klient?
  • Co dla Klienta jest ważne, gdy sprzedaje swoją nieruchomość?
  • Co Klient wie o pracy Biura Nieruchomości i jak ją odbiera?

Skąd wziąć te informacje? Po prostu porozmawiaj ze swoim Klientem. Wtedy zrozumiesz jego motywację i wzbudzisz w nim poczucie, że jest dla Ciebie ważny i interesujesz się nim. Nie zapominaj także, że Klient ma prawo mieć własne oczekiwania i potrzeby, których realizację upatruje w wejściu z Tobą we współpracę. Jego podejście jest dosyć proste i można opisać je bardzo krótko: chcę sprzedać szybko i za cenę, która mnie satysfakcjonuje — Ty   pośredniku bierzesz za to prowizję i rób tak, bym czuł, że na nią zasłużyłeś.

Praca z klientem w biurze nieruchomości

Osoby niezwiązane z rynkiem nieruchomości nie mają często świadomości, ile wysiłku wymaga sprzedaż mieszkania, domu lub parceli. Dlatego, gdy ten proces trwa tyle, ile powinien, zaczynają się niecierpliwić. Może to skutkować decyzją, by zrezygnować z usług biura nieruchomości, które nie informuje na bieżąco swoich Klientów o postępach związanych z ich zleceniem. Kiedy jednak taka osoba będzie cyklicznie otrzymywać Raporty Aktywności z ASARI CRM, to z pewnością pozytywnie wpłynie to na wasze relacje. Klient pozostanie z Tobą, a na koniec otrzymasz prowizję, finalizując transakcję.

Perspektywa biura nieruchomości – o wygodzie pracowników

Co na korzystaniu z Raportów Aktywności zyskuje Twoje biuro? Czasem jest tak, że pracownik nie ma głowy do pisania maili do Klientów z aktualizacją informacji o sprzedaży ich nieruchomości. Poniekąd jest to zrozumiałe, gdyż zajmuje to sporo czasu. Ponadto wiadomość o treści: Drogi Kliencie, pamiętamy o Tobie. Nadal staramy się znaleźć odbiorcę dla Twojego mieszkania – nie wygląda zbyt profesjonalnie. Raport wygenerowany w ASARI CRM zwalnia także pracownika z konieczności gromadzenia danych czasowych i ilościowych dotyczących ofertowania danego zlecenia. Wystarczy, że kliknie on odpowiednią funkcję, a całość zrobi się sama. Można wtedy rzucić szybko okiem, czy wszystko się zgadza i wysłać Raport do zatroskanego Klienta.

Zatem wysyłanie Raportów Aktywności buduje pozytywny wizerunek marki i jest niejako zderzakiem wobec Klientów. Przyda się to szczególnie w przypadku, gdy masz do czynienia z wyjątkowo niecierpliwą osobą. Jednak to wszystko, to zyski pośrednie, a najważniejszym jest zredukowanie zagrożenia, że Klient zrezygnuje z Twoich usług. Przyda się to także, gdy nie jesteś jedyną instytucją biorącą udział w sprzedaży. Czasem Klienci zatrudniają kilka biur – które wygra? Te, które rzetelnie podejdzie do sprawy i wzbudzi poczucie, że naprawdę mu zależy na sfinalizowaniu transakcji.

Jak napisać skuteczne ogłoszenie o sprzedaży nieruchomości?

Przeczytaj artykuł

Podsumowanie – czyli w skrócie jeżeli nie masz czasu na czytanie całości

Prawdą o prowadzeniu każdego biznesu w obecnych czasach jest fakt, że najważniejsze są relacje z Klientem. To fakt, czy czuje się on dobrze, wchodząc w interakcję z Twoją firmę, powoduje, że wybierze ofertę, a nie konkurencji. Kreowanie pozytywnego wizerunku w oczach Klientów odbywa się na wielu poziomach. Dotyczy to nie tylko miękkich relacji, gdy rozmawiasz z nim, gdy chce sprzedać nieruchomość. W czasach Internetu o relacje dba się także, wykorzystując nowoczesne technologie. Jednym z przejawów tego zjawiska są Raporty Aktywności w ASARI CRM. To narzędzie pozwoli zadbać o konkretny i newralgiczny wycinek relacji pomiędzy Tobą a osobami sprzedającymi nieruchomość. Wykorzystaj je do informowania o swojej pracy, ale również budowania pozytywnego wizerunku.

Stosując Raporty Aktywności, zyskujesz:

• możliwość informowania Klienta o postępach w sprzedaży nieruchomości
  • szansę na utrzymanie Klienta, gdy sprzedaż długo trwa
  • uzasadnisz wysokość swojej prowizji
  • zbudujesz wizerunek profesjonalnego Biura Nieruchomości
  • stworzysz rozpoznawalną markę i wykorzystasz identyfikację wizualną w każdej formie kontaktu z Klientem